İmamoğlu operasyonları sonrası rezervlerde düşüş sürüyor: Fatura ağırlaşmaya devam ediyor!

Türkiye’nin Net Uluslararası Rezervleri Azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son verilerine göre ülkenin net uluslararası rezervlerinde bir azalma yaşandığını duyurdu. 38 milyar 874 milyon dolar seviyesinde bulunan net rezervler, 243 milyon dolarlık bir düşüşle 38 milyar 631 milyon dolara indi. Bu azalış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların başladığı 19 Mart tarihinden itibaren her hafta rezervlerin azaldığını gösteriyor.

Resmi Rezerv Varlıkları Düşüşünü Sürdürüyor

TCMB’nin bildirdiğine göre, resmi rezerv varlıkları yüzde 0,6 oranında azalarak 146,6 milyar dolara düştü. Döviz varlıkları yüzde 6,3 azalarak 56,6 milyar dolara gerilerken, altın rezervleri yüzde 3,5 artarak 82,3 milyar dolara yükseldi. Ayrıca, IMF rezerv pozisyonu ve SDR toplamı yüzde 1,3 artışla 7,7 milyar dolara ulaştı.

Kısa Vadeli Döviz Yükümlülüklerinde Artış

Merkez Bankası ve merkezi yönetimi içeren kamu sektörünün kısa vadeli döviz yükümlülükleri, aynı hafta içinde yüzde 2,1 artarak 112,4 milyar dolara çıktı. Önceden belirlenen döviz yükümlülükleri yüzde 2,6 artarak 57,3 milyar dolara, şarta bağlı yükümlülükler ise yüzde 1,5 artışla 55,1 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası’nın yabancı para swap işlemlerinden kaynaklanan yükümlülükleri ise 19,8 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Özel Sektör Döviz Borcu ve Kur Artışının Etkileri

Özel sektörün döviz borçları da artmaya devam ediyor. Son verilere göre, özel sektör dış borcu 264,4 milyar dolara yükseldi. Bu durum, Türk Lirası’ndaki 1,4 liralık kur artışının etkisiyle büyük bir maliyet oluşturmaya başladı. Döviz kredilerinin kur maliyeti 254 milyar TL’ye ulaşırken, büyüme oranındaki yüzde birlik kaybın maliyeti 600 milyar TL olarak hesaplandı. Özel sektöre ek yük ise 1 trilyon 488 milyar TL olarak öngörülüyor.

Bu gelişmeler, Türkiye’nin döviz rezervlerindeki azalışın yanı sıra, kısa vadeli döviz yükümlülüklerinin arttığını ve özel sektörün döviz borçlarının yüksek maliyetlerle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.

Related Posts

Limak maaşları ödemedi: Merkez Bankası’nın inşaatında çalışan işçiler eyleme başladı

İktidara yakınlığıyla bilinen Nihat Özdemir’in sahibi olduğu Limak şantiyesindeki inşaat işçileri maaşları ödenmediği için eyleme başladı.

Don felaketinin fiyatlara henüz yansımadığını belirten CHP’li Gürer uyardı: Yurttaşın cebini asıl ağustosta vuracak!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, meyve ve sebzelerin üzerine kabus gibi çöken don felaketinin fiyatlara henüz yansımadığına dikkat çekerek uyardı. Cumhuriyet’e konuşan Gürer, “İhracat azalacak ithalat artacak. Bu da tüketiciye daha yüksek fiyattan ürün gelecek demek. Bu yıl elmanın, kirazın yeni ürünlerinde fiyatı artar. Şu an hâlâ geçen yılın ürünlerini tüketiyoruz. Bu yıl ağustostan sonra sonra gıda enflasyonunda bahçe ürünlerine ilişkin önemli artışlar oluşur. Çünkü ürün olmayacağı gibi stokta da ürün kalmayacak. Daha donun etkisiyle oluşan fiyat artışları gerçekleşmedi” dedi.

Amasya’dan sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi

Amasya’nın Suluova ilçesinde sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi gerçekleştirildi.

İmamoğlu operasyonu asgariyi eritti

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Türkiye’de 708 Euro olan brüt asgari ücret, 19 Mart İmamoğlu operasyonundan sonra 592 Euro’ya düştü ve yüzde 16 eridi”.

Fed finansal istikrara yönelik en büyük riski açıkladı!

ABD Merkez Bankası finansal istikrara yönelik en büyük riski açıkladı. Finansal İstikrar Raporu’nda politika belirsizliklerine ve ABD’nin borcuna da dikkat çekildi.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2025 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Banka net kârını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 artırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir