Covid-19 ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarında korkutan artış!

İklim Değişikliği Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Artırıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, iklim değişikliğinin mevsimsel döngüleri bozduğunu ve özellikle Covid-19 gibi solunum yolu enfeksiyonlarında küresel bir artışa neden olduğunu belirtti.

Özlü, solunum sistemi hastalıklarının iklim koşullarıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayarak, mevsimsel değişimlerin bu tür hastalıkların sıklığında artışa sebep olduğunu söyledi. Özlü, “Solunum sistemi hastalıkları, iklim koşullarıyla doğrudan ilişkilidir. İklim değişiklikleri, bu hastalıkların sıklığında artışa neden olabilir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Özlü, yaz ve bahar aylarında alerjik hastalıkların daha sık görüldüğünü ifade ederek, kış aylarında ise solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını belirtti. Ancak, bu denge küresel ısınma ile bozulmaya başladı. Özellikle geçen yıl Covid-19 ve diğer viral enfeksiyonların arttığını gözlemlediklerini belirtti.

Semptomlar Örtüşebilir

Bahar aylarıyla birlikte alerjik hastalıklara bağlı semptomların arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, enfeksiyon ve alerjiyi ayırt etmenin zor olabileceğine işaret etti. Semptomlar arasında öksürük, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi belirtilerin benzer olabileceğini kaydetti. Özlü, hastaların bu dönemde dikkatli olmaları gerektiğini ve mevcut tedavilerini optimize etmelerinin önemli olduğunu ifade etti.

Mevsimsel Döngüler Değişti

Viral enfeksiyon geçirenlerde başka bir virüse yakalanma riskine de dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, bu durumun son zamanlarda sıkça görüldüğünü belirtti. Hastalıklara karşı bağışıklık gelişse de, farklı virüslere karşı tekrar enfeksiyon geçirme olasılığının bulunduğunu söyledi.

Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutun

Özlü, viral solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanın yolları hakkında da bilgi verdi. Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemine değinen Özlü, hijyen, sağlıklı beslenme, yeterli uyku ve grip aşısı gibi önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Maden suyunu sakın bardağa dökmeyin! Nedenine çok şaşıracaksınız

Maden suyunun tüketimi ile ilgili uzmanlardan kritik uyarı geldi. Bardağa dökerek içenler mineralleri yok ediyor.

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

Çocuklarda bağırsak enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Uzmanlar, çocuklarda sık görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri ve tedavileri hakkında bilgi verdi.