Borç faizleri anaparayı geçti

Hazine’nin Faiz ve Anapara Ödemeleri 2000 Yılından Beri İlk Kez Anaparayı Geçti

Hazine’nin faiz ödemeleri, uzun bir aradan sonra 2024 yılında anapara ödemelerini aşarak dikkat çekti. 2025 yılının ilk dönemi de benzer bir trend gösterdi ve Hazine’nin faiz giderleri artmaya devam etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Merkezi Yönetim brüt borç stoku verilerine göre, 2024 yılında merkezi yönetim faiz giderleri toplamda 1 trilyon 98.3 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde, merkezi yönetim anapara ödemeleri ise 933 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

2024 yılında faiz giderlerinin anapara ödemelerini aşması, son olarak 2000 yılında yaşanan bir durumu yansıttı. Faiz ödemelerinin anapara ödemelerini gölgede bırakması durumunda, Hazine daha fazla iç borçlanmaya yönelebilir. 2025 yılının Ocak-Nisan aylarında toplam anapara 397 milyar TL iken, borç faizleri 724.6 milyar TL’ye ulaştı. Nisan itibarıyla merkezi yönetimin brüt borç stoku 10.7 trilyon lirayı aştı.

Borçlanma Maliyetlerinde Artış

Siyasi gerilim ve belirsizlik ortamının etkisiyle Hazine’nin borçlanma maliyetlerinde artış yaşandı. Bu durum, borcun faiz ve döviz riskini de artırıyor. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, 19 Mart’tan itibaren yaşanan sürecin Hazine’nin daha yüksek maliyetli borçlanmasına neden olduğunu belirtti. 7 Nisan ve 8 Mayıs’taki 2 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihalelerinde, ortalama bileşik faiz oranının yüzde 47’nin üzerine çıktığını vurgulayan Yılmaz, bu durumun Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başladığı dönemlere göre 10 puan daha yüksek olduğunu açıkladı. Yılmaz’a göre, faiz ödemelerinin anapara ödemelerini aşması iç borç çevirme oranını artırıyor ve Hazine’yi daha fazla iç borçlanmaya itiyor.

2008 Kriz Düzeyine Geri Dönüldü

Bu yılın ilk üç ayında bütçeden ortalama olarak 155 milyar TL düzeyinde gerçekleşen borç faiz giderlerinin nisan ayında 260.7 milyar TL’ye yükseldiğini belirten Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, nisan ayı bütçe giderlerinin yüzde 23’ünün ve vergi gelirlerinin yüzde 33’ünün borç faiz giderlerine ayrıldığını ve 2008 küresel kriz dönemine geri dönüldüğünü aktardı.

Related Posts

İran-İsrail savaşı dengeleri altüst etti! Akaryakıta çifte zam geliyor

İsrail’in 13 Haziran’da gece saatlerinde İran’ın başkenti Tahran başta olmak üzere Natanz’daki nükleer tesis, Tebriz, Loristan, İsfahan ve Kirmanşah’a saldırması nedeniyle 78 kişi hayatını kaybetti. İran ise İsrail’e misilleme saldırısı …

İnşaat maliyetinde 3 ayın yüksek seviyesi

İnşaat maliyet endeksi, Nisan 2025’te bir önceki aya göre yüzde 1,67, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 22,69 oranında yükseldi.

Dünya Merkez Bankaları neden rekor seviyede altın biriktiriyor?

ECB, 2024 yılına yönelik avronun uluslararası kullanımına ilişkin raporunu açıkladı. Buna göre, 2023 sonunda yüzde 20 olan avronun uluslararası rezervlerdeki payı, geçen yılın sonunda döviz kuru dalgalanmalarına göre ayarlandığında büyük ölçüde …

Komşuda biftek fiyatına Türkiye’de hamburger

Yunanistan’daki mekânların yiyecek ücretlerinin Türkiye’deki tatil beldelerine göre biraz daha ucuz olduğu görülürken, euro kurunun sürekli yükselmesi nedeniyle iki yerdeki ücretler el yakıyor.

Kurbanlık satışlarının sona ermesiyle hayvan pazarlarındaki çadırlar toplanıyor

Kurbanlık satışlarının sona ermesiyle başkentte kurulan hayvan pazarlarındaki çadırların toplanmasına başlandı.

A Milli Takım özel maçta ABD’yi yıktı: 1-2 (ÖZET)

A Milli Futbol Takımı, 2026 Dünya Kupası Elemeleri öncesi özel maçta konuk olduğu ABD’yi 2-1 mağlup etti. Millilere galibiyeti getiren golleri 25. dakikada Arda Güler ile 27. dakikada Kerem Aktürkoğlu attı. ABD – Türkiye maçının özetine haberin içerisinden ulaşabilirsiniz.