Çin’de insansı robotlar insanlarla birlikte yarıştı

Dünyanın İlk İnsan ve Robot Yarı Maratonu Pekin’de Gerçekleşti

Dünyanın ilk insan ve robot yarı maratonu, başkent Pekin‘de düzenlendi. “Pekin E-Şehir Yarı Maratonu ve İnsansı Robot Yarı Maratonu” adıyla anılan etkinlik, spor ve teknolojinin ilginç bir karışımını sunarak katılımcıları büyüledi.

21,1 kilometrelik parkurda binlerce koşucunun katıldığı yarı maratonun yanı sıra, güvenlik nedeniyle ayrılan paralel bir parkurda insansı robotlar da kendi aralarında yarışarak ilgi çekici bir gösteri sergilediler.

Robot Yarı Maratonu’na katılan 20’den fazla ekip, robotik şirketlerden üniversitelere, araştırma enstitülerinden robot kulüplerine kadar geniş bir yelpazede insansı robotlarını yarıştırdılar.

Yarışın Kazananı: “Tiangong Ultra”

Pekin İnsan Robotiği İnovasyon Merkezi tarafından geliştirilen “Tiangong Ultra” isimli insansı robot, yarışı 2 saat 40 dakika 42 saniyelik dereceyle birincilikle tamamlayarak zirveye çıktı.

Robottaki insan hareketlerini taklit eden algoritmanın, Xiaomi’nin yan kuruluşu 1810.HK ve Çinli şirket UBTech tarafından ortaklaşa geliştirildiği belirtildi.

“N2” adındaki küçük boy insansı robot modeli yarışta ikinci ve üçüncü sırayı kaparak dikkatleri üzerine çekti. Noetix Robotics’ten mühendis Cui Vınhuo, robotları farklı görevlerle programladıklarını ve hedeflerine başarıyla ulaştıklarını ifade etti.

Robot biliminin karmaşık bir sistem olduğunu vurgulayan Cui, müşterilerin daha ileri kullanım alanları için robotları eğitebileceklerini ve bu şekilde sektöre katkı sağlayabileceklerini belirtti.

Yarış Esnasında Yaşananlar

Bazı insansı robotlar yarış sırasında beklenen performansı gösteremedi. Start çizgisinde takılan bir robot uzun süre kalkamadı. Öte yandan, yönünü kaybeden bir başka robot bariyere çarpınca kontrolü sağlayan ekibin üyelerinden biri düştü.

Çok sayıda robotun denge sorunu yaşadığı ve düştüğü görüldü. Sorun yaşayan robotlara, golf araçları tarafından destek sağlandı.

Robotlar Gelecekte Nasıl Kullanılacak?

Pekin Ekonomik-Teknolojik Kalkınma Bölgesi’nde yer alan “Pekin E-Şehir”, ileri teknolojilere odaklanmış bir bölge olarak robotları maratonlara teşvik ederek endüstri standartlarını yükseltmeyi hedefliyor.

Robotların, afet kurtarma operasyonlarından zehirli atık temizliğine kadar birçok alanda kullanılabileceği düşünülüyor.

Pekin E-Şehir İdari Komitesi Direktör Yardımcısı Li Çüen, insansı robotların maraton koşmalarının geleceğe yönelik heyecan verici bir adım olduğunu vurgulayarak, her robotun bitiş çizgisinde bıraktığı izin madalyadan daha değerli olduğunu söyledi.

Related Posts

Türkiye Wing Foil Şampiyonası Datça’da başladı

Datça Yat Kulübü ve Dirik Surf Club Hotel ev sahipliğinde, Türkiye Wing Foil Şampiyonası, Muğla’nın Datça ilçesinde başladı.

Geleceği şimdiden satın alanlar bu madeni keşfetti: Teknolojide devrim yaratacak

Düşünsenize… Evde köşeye atılmış, çalışmayan bir eski bilgisayar, aslında geleceğin teknolojisini ayakta tutan elementleri barındırıyor olabilir!

28 Yıl Sonra filmi neden iPhone ile çekildi?

Danny Boyle ve Alex Garland’ı yıllar sonra bir araya getiren 28 Yıl Sonra filminin çekimlerinde neden telefon kullanıldı?

Kirliliğe karşı yerli hamle! Otonom yerli robot denizleri arındırıyor! İşin uzmanları değerlendiriyor

Türkiye, çevre teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Geliştirilen insansız su üstü temizleme robotu “Smartium Clean” deniz ve göl yüzeylerindeki kirliliği hedef aldı. Yaklaşık bir metreye bir metre boyutlarındaki bu otonom araç …

Yapay zekayla dertleşmeyin: Yardım yerine tehlike saçıyor

Stanford Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir çalışma, yapay zeka ile duygusal destek arayan kullanıcılar için önemli riskleri gözler önüne serdi. Terapi amaçlı kullanılan sohbet botları, özellikle kriz anlarında hem yetersiz hem de tehlikeli yanıtlar verebiliyor.

KKKA aşısında sona doğru: İnsan üzerinde çalışmalar başlayacak

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde üretilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşıda, yakın zamanda insan üzerinde faz çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Koronavirüs aşısı olan Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yapılacak birkaç deneyin ardından her şeyin yolunda gitmesi halinde bu yılın sonunda insan faz çalışmalarına başlanabileceğini söyledi.