İmamoğlu operasyonları sonrası rezervlerde düşüş sürüyor: Fatura ağırlaşmaya devam ediyor!

Türkiye’nin Net Uluslararası Rezervleri Azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son verilerine göre ülkenin net uluslararası rezervlerinde bir azalma yaşandığını duyurdu. 38 milyar 874 milyon dolar seviyesinde bulunan net rezervler, 243 milyon dolarlık bir düşüşle 38 milyar 631 milyon dolara indi. Bu azalış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların başladığı 19 Mart tarihinden itibaren her hafta rezervlerin azaldığını gösteriyor.

Resmi Rezerv Varlıkları Düşüşünü Sürdürüyor

TCMB’nin bildirdiğine göre, resmi rezerv varlıkları yüzde 0,6 oranında azalarak 146,6 milyar dolara düştü. Döviz varlıkları yüzde 6,3 azalarak 56,6 milyar dolara gerilerken, altın rezervleri yüzde 3,5 artarak 82,3 milyar dolara yükseldi. Ayrıca, IMF rezerv pozisyonu ve SDR toplamı yüzde 1,3 artışla 7,7 milyar dolara ulaştı.

Kısa Vadeli Döviz Yükümlülüklerinde Artış

Merkez Bankası ve merkezi yönetimi içeren kamu sektörünün kısa vadeli döviz yükümlülükleri, aynı hafta içinde yüzde 2,1 artarak 112,4 milyar dolara çıktı. Önceden belirlenen döviz yükümlülükleri yüzde 2,6 artarak 57,3 milyar dolara, şarta bağlı yükümlülükler ise yüzde 1,5 artışla 55,1 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası’nın yabancı para swap işlemlerinden kaynaklanan yükümlülükleri ise 19,8 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Özel Sektör Döviz Borcu ve Kur Artışının Etkileri

Özel sektörün döviz borçları da artmaya devam ediyor. Son verilere göre, özel sektör dış borcu 264,4 milyar dolara yükseldi. Bu durum, Türk Lirası’ndaki 1,4 liralık kur artışının etkisiyle büyük bir maliyet oluşturmaya başladı. Döviz kredilerinin kur maliyeti 254 milyar TL’ye ulaşırken, büyüme oranındaki yüzde birlik kaybın maliyeti 600 milyar TL olarak hesaplandı. Özel sektöre ek yük ise 1 trilyon 488 milyar TL olarak öngörülüyor.

Bu gelişmeler, Türkiye’nin döviz rezervlerindeki azalışın yanı sıra, kısa vadeli döviz yükümlülüklerinin arttığını ve özel sektörün döviz borçlarının yüksek maliyetlerle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.

Related Posts

Yunanistan’da cari açık dengeleniyor

Yunanistan Merkez Bankası’nın açıkladığı nisan verilerine göre ülkenin cari açığı geçen yılın aynı dönemine göre daralarak 2.112 milyar euroya indi. 2024 Nisan ayında bu rakam 2.498 milyar euro seviyesindeydi. Böylece ülkede cari açık üst üste üçüncü …

New York Times yazdı: BYD’nin Manisa yatırımı Avrupa’yı tedirgin etti

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD’nin Türkiye’de üretime başlayacak olması, New York Times’a göre Avrupa otomobil pazarında ciddi yankı uyandırdı. ABD’nin önemli gazetelerinden NYT analizinde, Çinli markaların esnek üretim kabiliyetleri ve hızlı …

Borsa güne yükselişle başladı – 20 Haziran 2025

Orta Doğu’daki jeopolitik gerilim küresel piyasaları tedirgin ederken, Borsa İstanbul güne pozitif başladı; dün yüzde 2’ye yakın kaybeden bankacılık sektörü gerilerken BIST 100 endeksi ulaştırma hisseleri öncülüğünde yükseldi.

Faiz ve enflasyon sıralaması belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada? İşte gelişen ülkelerin faiz ve enflasyon listesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz verilerini açıkladı. Politika faizi haziran ayında da beklentiler doğrultusunda yüzde 46 seviyesinde sabit tutuldu. Gelişen oranlardaki faiz ve enflasyon oranları karşılaştırması ise Türkiye ekonomisinin durumunu ortaya koydu

İran’dan sevkiyat devam ediyor mu? Bakan Bayraktar’dan doğal gaz açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin doğal gazda ana tedarikçilerinden İran’ın gaz sevkiyatına devam ettiğini bildirdi.

Enerji fiyatları ve petrol tedariği risk altında: İran Hürmüz Boğazı için mesajı verdi

İsrail-İran geriliminde kritik öneme sahip olan Hürmüz Boğazı ile ilgili İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Üyesi Behnam Saidi’den kritik bir açıklama geldi. Saidi, İsrail’in saldırılarına karşılık şu mesajı verdi: “Hürmüz Boğazı …