Prof. Dr. Ece Ceylan Baba: İş tanımlarını sil baştan yazan yapay zekâdan korkmayın

Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı: Yapay Zekâdan Korkmayın

Coursera tarafından yayımlanan Global Skills Report 2025 üzerine konuşan Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, yapay zekânın sadece bir teknoloji olmadığını, tüm sektörleri dönüştüren bir kaldıraç olduğunu belirtti. Yapay zekânın iş tanımlarını yeniden şekillendirdiğini vurgulayan Baba, bu dönüşümün bir tercih değil, bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Rapora göre, Türkiye’de 2030 yılına kadar 7,6 milyon mevcut iş pozisyonunun dijitalleşme, otomasyon ve yapay zekâ gibi teknolojik gelişmelerle tamamen değişeceği ve yerlerini veri analitiği, yazılım geliştirme, siber güvenlik, yapay zekâ uygulamaları gibi alanlarda uzmanlaşmış bireylerin alacağı 8,9 milyon yeni ve teknoloji odaklı meslek rolünün üstleneceği öngörülüyor.

“Diploma Artık Yeterli Değil”

Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, Global Skills Report 2025 raporunu inceledikten sonra yaptığı açıklamada, yapay zekânın bir teknoloji olmanın ötesinde tüm sektörleri dönüştüren bir güç olduğunu dile getirdi. Baba, günümüzün neredeyse tüm alanlarında veri, otomasyon ve yapay zekâ okuryazarlığının önemli hale geldiğini belirterek, diploma yanında becerinin ve öğrenme isteğinin de önemli olduğunu vurguladı.

“Beceri: Kariyerin Geçer Akçesi”

Geleceğin iş dünyasında adaptasyon yeteneği, sistem düşünme ve öğrenmeyi öğrenme becerisinin teknik yeterlilikten daha önemli hale geleceğini belirten Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, “Yeni çağda başarılı olanlar unvan değil, yetkinlik sahibi olanlar olacak. Beceriler artık kariyerin anahtarı haline geldi” dedi.

Coursera raporuna göre Türkiye’deki bireyler, işletme (%45), teknoloji (%60) ve veri bilimi (%49) alanlarında yeterlilik seviyesine sahip. Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, bu oranların Türkiye’nin dijital dönüşüme açık olduğunu ve bu süreci hızlandırmak için daha fazla desteklenmeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

“Türkiye Toplumsal Bir Uyanış İçerisinde”

Türkiye’den yapılan yapay zekâ eğitimlerine kayıtların son bir yılda %100 arttığını göz önünde bulunduran Prof. Dr. Baba, bu durumu “toplumsal bir uyanış” olarak değerlendirdi. Baba, gençlerin öğrenme hevesinin yüksek olduğunu vurgulayarak, yapay zekânın bir dönüşüm aracı olarak görülmesi gerektiğini sözlerine ekledi. (DHA)

Related Posts

Meta, bazı Instagram kullanıcıları için yeni güvenlik özellikleri ekliyor

Meta , gençlerin etkileşimde bulundukları hesaplar hakkında daha fazla bilgi edinebilmeleri için genç Instagram hesaplarına özel mesajlaşma konusunda yeni güvenlik özellikleri sunuyor.

Tesla’ya bir kötü haber daha: Artık kimse güvenmiyor

Elon Musk’ın göz bebeği olan şirketi Tesla, tüketici gözünde büyük bir güven kaybı yaşıyor. Son araştırma, Tesla’ya duyulan güvenin sadece 1 ayda ne kadar düştüğünü gözler önüne seriyor.

Çinli bilim adamları ay toprağından yakıt üretti

Çinli araştırmacılar, Ay’da uzun vadeli yaşam hedeflerini doğrudan etkileyebilecek devrim niteliğinde bir keşfe imza attı. Çin’in Hong Kong Şehri Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Lu Wang öncülüğündeki ekip, Ay’dan getirilen toprak örneklerini …

Çin’den yeni model… Fiyatı 444 bin lira, 537 kilometre menzili var

Çinli SAIC tarafından satın alınan MG’nin yeni modelinin Ağustos ayında satışa çıkması bekleniyor.

Sadece bir fotoğrafla 8 saniyelik video: Google’dan şaşırtıcı yenilik!

Google, yapay zekâ destekli yeni özelliğiyle görüntüden videoya geçişi başlattı. Artık sadece tek bir fotoğraf ve kısa bir açıklamayla 8 saniyelik MP4 formatında, sesli videolar oluşturmak mümkün.

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?