TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasında sıkı duruşa odaklanacaklarına işaret etti

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan’dan Küresel Görünüme İlişkin Değerlendirmeler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından Washington’da düzenlenen Küresel Görünüm Forumu’nda “Değişen Küresel Likidite Koşulları Karşısında Merkez Bankacılarının İkilemleri” başlıklı oturumda konuştu.

Karahan, Türkiye’nin son iki yıldır önemli bir dezenflasyon sürecinden geçtiğini ve bu sürecin iç dinamiklerle birlikte dalgalı küresel ortamda şekillendiğini vurguladı. Dezenflasyonun temel bileşenleri olan talepteki ılımlı seyir, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme üzerinde durarak, yapılan adımların olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

İç ve dış talep arasındaki dengesizliğe değinen Karahan, para politikasındaki sıkılaştırma adımlarının iç talebi ılımlı hale getirdiğini ve cari açığın düşmesine katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca, enflasyonun ana göstergelerindeki yavaşlamanın da enflasyon süreci için olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, Türk lirası varlıklarına olan ilginin arttığını ve enflasyon beklentilerinin iyileştiğini söyledi.

Enflasyon beklentilerindeki düşüşe dikkat çeken Karahan, enflasyonun hizmet kalemlerinde yapışkan olduğunu ancak genel olarak fiyat baskılarında yavaşlama olduğunu belirtti. Amacın enflasyonu tek haneli seviyelere çekmek olduğunu belirten Karahan, bu süreçte merkez bankasının sıkı para politikasını sürdüreceğini vurguladı.

Karahan, dış şoklara karşı daha iyi bir konumda olduklarını, cari açığın düşük olduğunu ve dış borç çevirme oranının iyileştiğini vurgulayarak, sermaye akımlarındaki değişimlerin dezenflasyon sürecinde önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, küresel belirsizliklerin yanı sıra küresel ticaret politikalarının etkilerinin de sikkatle takip edildiğini söyledi.

Tarifelere ilişkin sorulara da yanıt veren Karahan, ABD’nin Türkiye’ye yönelik açıkladığı tarifelerin diğer ülkelere göre düşük olduğunu belirterek, küresel talep ve ticarette yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin dış ticaretini etkileyeceğini ifade etti. Ayrıca, ithalat tarafında yaşanan emtia fiyatlarında düşüşün Türkiye için olumlu bir etki yarattığını belirtti.

Related Posts

İran-İsrail savaşı dengeleri altüst etti! Akaryakıta çifte zam geliyor

İsrail’in 13 Haziran’da gece saatlerinde İran’ın başkenti Tahran başta olmak üzere Natanz’daki nükleer tesis, Tebriz, Loristan, İsfahan ve Kirmanşah’a saldırması nedeniyle 78 kişi hayatını kaybetti. İran ise İsrail’e misilleme saldırısı …

İnşaat maliyetinde 3 ayın yüksek seviyesi

İnşaat maliyet endeksi, Nisan 2025’te bir önceki aya göre yüzde 1,67, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 22,69 oranında yükseldi.

Dünya Merkez Bankaları neden rekor seviyede altın biriktiriyor?

ECB, 2024 yılına yönelik avronun uluslararası kullanımına ilişkin raporunu açıkladı. Buna göre, 2023 sonunda yüzde 20 olan avronun uluslararası rezervlerdeki payı, geçen yılın sonunda döviz kuru dalgalanmalarına göre ayarlandığında büyük ölçüde …

Komşuda biftek fiyatına Türkiye’de hamburger

Yunanistan’daki mekânların yiyecek ücretlerinin Türkiye’deki tatil beldelerine göre biraz daha ucuz olduğu görülürken, euro kurunun sürekli yükselmesi nedeniyle iki yerdeki ücretler el yakıyor.

Kurbanlık satışlarının sona ermesiyle hayvan pazarlarındaki çadırlar toplanıyor

Kurbanlık satışlarının sona ermesiyle başkentte kurulan hayvan pazarlarındaki çadırların toplanmasına başlandı.

A Milli Takım özel maçta ABD’yi yıktı: 1-2 (ÖZET)

A Milli Futbol Takımı, 2026 Dünya Kupası Elemeleri öncesi özel maçta konuk olduğu ABD’yi 2-1 mağlup etti. Millilere galibiyeti getiren golleri 25. dakikada Arda Güler ile 27. dakikada Kerem Aktürkoğlu attı. ABD – Türkiye maçının özetine haberin içerisinden ulaşabilirsiniz.