Uzmanlardan kritik uyarı: ‘Bebekleri sallamak, zıplatmak kalıcı hasara yol açabilir’

Bebekleri Sallamak ve Havaya Atmak Uygunsuz Davranışlara Yol Açabilir

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzman Dr. Ferunda Demir, 1 yaş altı bebeklere yönelik yapılan yanlış davranışların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Uzman Dr. Demir, bebekleri severken dikkat edilmesi gerekenleri vurgulayarak, “Geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabiliriz” dedi ve özellikle bebekleri sallamanın, havaya atıp tutmanın tehlikelerine dikkat çekti.

“Sallama Doğru Bilinen Yanlış”

Uzman Dr. Demir, toplumda yaygın olarak bebekleri sakinleştirmek veya eğlendirmek amacıyla yapılan sallama, zıplatma veya havaya atma gibi yanlış uygulamaların aslında zararlı olduğunu belirtti. Bebeklerin kafa büyüklüğünün vücutlarına oranla daha büyük olması nedeniyle, kafa bölgesine gelen sarsıntının ciddi sonuçlara yol açabileceğini açıkladı. Bu sarsıntılar, beyin damarlarında yırtılmalara, göz içi kanamalara ve hatta beyin kanamalarına neden olabilmektedir.

“Zihinsel ve Bedensel Hasarlar Meydana Gelebilir”

Uzman Dr. Demir, sarsıntının beyinle sınırlı kalmayıp solunumu kontrol eden sinirlerde de hasarlara yol açabileceğini belirtti. Bu tür travmaların ani solunum durmalarına neden olabileceğini vurgulayan Uzman Dr. Demir, “Sadece eğlence veya sakinleştirme amaçlı yapılan hareketler, bebeklerde hayati tehlikelere sebep olabilir” dedi.

‘Göz Teması Kurmak Sağlıklı Bağlanmayı Destekler’

Uzman Dr. Demir, bebekleri sevmenin en doğru yolunun nazik ve sakin bir temas olduğunu vurgulayarak, “Bebekle göz teması kurmak, konuşmak, şarkı söylemek, dokunmak gibi yöntemlerin hem güven verdiğini hem de sağlıklı bağlanmayı desteklediğini” söyledi. Ancak bu tür iletişimler için bebeğin genel olarak rahat olmasının da önemli olduğunu ekledi.

Olası bir sarsıntı veya travmanın ardından dikkat edilmesi gereken belirtilere de değinen Uzman Dr. Demir, “Bebekte sabit bir noktaya bakma, anormal davranışlar, şiddetli kusma, gözlerde kayma gibi belirtiler görülüyorsa derhal bir doktora başvurulmalıdır. Erken müdahale, kalıcı hasarları önleyebilir” uyarısında bulundu.

Related Posts

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Maden suyunu sakın bardağa dökmeyin! Nedenine çok şaşıracaksınız

Maden suyunun tüketimi ile ilgili uzmanlardan kritik uyarı geldi. Bardağa dökerek içenler mineralleri yok ediyor.

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

Çocuklarda bağırsak enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Uzmanlar, çocuklarda sık görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri ve tedavileri hakkında bilgi verdi.